Protocollen

                    
Het bedrijfsprotocol voor de voor- en nazorg van de geboorte, tot aan de nieuwe baas.

1.    De dekking. We gaan voor een natuurlijke dekking. Dekking vindt plaats tussen de 9e en 14e dag van de loopsheid. Aangezien we gaan voor natuurlijke dekking hebben we altijd het juiste moment te pakken omdat de reu daar een 'super neus' voor heeft.

2.     Na de dekking kan de teef gewoon terug naar haar groep, Na constatering van drachtigheid, zien we binnen 3 weken, aan verandering gedrag, en het wat voller worden van de teef, gaat ze afhankelijk van wat voor type teef het is, uit de groep en geven haar een plaatsje apart zodat ze haar rust tijdig kan en zal nemen.

3.    Binnen 3 weken moeten we bij de Raad van Beheer melden dat de teef gedekt is en met welke reu. Dit formulier vullen we online in, printen dit en sturen dit naar de Raad van Beheer. Van de Raad van Beheer ontvangen we een geboorteformulier, wat we binnen 10 dagen na de geboorte van de pups weer aan ze terug moeten sturen.
Zie hier: Dekaangifte digitaal

4.    Een tweetal weken voor de verwachte geboorte gaan we de kraamkamer klaar maken. We ontsmetten deze helemaal, en laten deze na de ontsmetting enkele dagen leeg.

5.    Hierna gaat de teef naar de kraamkamer. Dit is dus iets meer als een week voordat ze is uitgeteld.

6.    Nu is het wachten tot dat de geboorte begint. De teef wordt dag en nacht gemonitord via een camera.

7.    De geboorte. We gaan voor een natuurlijke geboorte, dit omdat een goede moeder in staat moet zijn alles zelf te kunnen doen. Ingrijpen is niet goed als het niet hoeft (je zou meer stuk kunnen maken dan dat je ze vooruit helpt en het geeft ze meer rust) ingrijpen alleen bij problemen.   

8.    Als het de teef haar eerste nest is, de teef belonen/ophemelen na de eerste pup dat ze het goed heeft gedaan. Het is een zeldzaamheid maar het kan voorkomen dat een teef niet goed weet wat ze na de geboorte van de eerste pup moet. Dan help je haar een beetje en bij de volgende pups weet ze heel goed wat te doen.

9.  Tussentijds als de teef dat wil of wat onrustig is tijdens de geboorte laat je haar even laten plassen en lopen zodat ze weer op haar gemak is en verder gaat met het werpen. De tijd tussen de geboorte van pups ligt meestal tussen de 5 minuten en de 45 minuten.

10.    Zodra alle pups allemaal geboren zijn, wordt de kraamkamer verschoond en gaan er nieuwe vetbedden onder moeder en kids. De tempratuur van de gehele kamer wordt opgevoerd tot 35 C°. Dit doe je omdat de pups dan genoeg warmte hebben om zich op temperatuur te houden. De eerste dagen zijn ze niet altijd in staat hun temperatuur goed vast te houden. Een warmte lamp of warmteplaatje voldoet minder. Ten 1e omdat de teef er niet zo graag onder blijft liggen en de pups het dus minder warm hebben en bij plaatjes dat de pups er wel een langs gaan liggen. Deze tempratuur houdt je zeker een vijftal dagen vast. De kraamkamer is dan gewoon één grote couveuse. Door deze temperatuur hebben virussen geen kans en de pups de kracht om zich te weren tegen eventuele ziektekiemen.

11.  De teef blijf je de gehele zoog periode in de gaten houden, vooral letten op het vloeien dat na het werpen normaal is. Is deze bruin of stinkt hij, is er een kans op
baarmoederontsteking. Daarnaast worden er geen vreemde bij de pups en moeder gelaten om zo infectie bij de pups en het moederdier te voorkomen.

12. Vervolgens laat je de temperatuur geleidelijk aan zakken, zodat je na een dag op 10 á 12 dagen op een normale kamertemperatuur zit

13. Als de pups één a twee dagen oud zijn worden eventuele wolfsklauwtjes verwijderd door de dierenarts. De dierenarts beoordeelt ook of de pups gezond zijn en hij moet
verklaren dat; als er pups met een kortstaart bijzitten dit een aangeboren kortstaart is. (dit is i.v.m. het coupeerverbod). Dit tekent hij aan en parafeert dit af op het geboorte formulier.

14. Van de Raad van Beheer heb je na de melding van de dekking dus het geboorteformulier toegestuurd gekregen. Deze moet binnen 10 dagen na de geboorte van de pups terug gestuurd worden. We moeten aangeven wat er geboren is, Hoeveel reuen hoeveel teven en de pups dienen dan al een naam te krijgen. We voorzien ze allemaal van een naam.

15. Binnen enkele dagen heb je bericht terug van de Raad van Beheer met een rekening en de stamboeknummers bij de namen van de pups. Na betaling gaat er een opdracht naar de chipper of chipster om ter zijner tijd deze pups te komen voorzien van een chip.

16. Na een 2 á 3 weken gaan moeder en pups naar een veel grotere ruimte. Daarin bevind zich een warmte lamp, de pups kunnen dan zelf onder of langs de lamp gaan liggen. Dit is een bak met daaromheen een ruimte voor de teef om zich vrijelijk te bewegen.

17. De pups worden na 2 weken ook voor het eerst ontwormt samen met het moederdier.

18. Met een week of 3 kijk je of ze al wat anders willen eten. Dit bestaat uit puppybrokjes in water geweekt zodat ze zacht zijn. Wanneer ze gaan eten is niet exact te zeggen, Zijn ze met velen zullen ze eerder eten, zijn het er maar enkele en heeft moeder meer als genoeg melk dan krijg je ze nog niet aan de eet. Zo gaan we langzaam beginnen met het bijvoeren. Dit gaat snel zodat binnen de kortste keren op een vast schema van voeren zitten.

19. Met 4 weken ontwormen we voor de 2e maal.

20. Intussen komen geïnteresseerde voor een pup ze eens bezoeken om te kijken of ze er eventueel eentje van zouden willen hebben.

21. Met 5 á 6 weken gaan we schakelen naar vaste puppybrokjes. Ze mogen dan ook zelfstandig in de buitenren hopende op al wat zindelijkheidstraining.

22. Met 6 weken wordt de hele bubs weer ontwormt. Ze krijgen dan ook de 1e enting en dat is de puppyenting. Ze worden ook gecontroleerd, voor zover mogelijk, of ze goed gezond zijn.

23. Met 6 weken gaan ze ook enkele uren zonder moeder vertoeven t.b.v. de socialisering. We brengen ze bij zich goed te gedragen in de mensenwereld. De eerste 6 weken neemt moeder een heel belangrijke taak op zich. De hondjes de hondse manieren bijbrengen. Bemoeien we ons hiermee en gaan we de minderen beschermen ten opzichte van de andere zijn dit de pups die later mogelijk abnormaal gedrag gaan vertonen. Het is heel belangrijk dat ze ook leren om zich goed in de hondenwereld te gedragen, niet alleen in de mensenwereld.

24. De Raad van Beheer komt tussen de 5 en 7 weken chips plaatsen voor de pups te identificeren. De chipper heeft een formulier bij met het chipnummer + streepjescode. Bij het chippen moet opgelet worden dat een pup die de fokker aan wilt houden het goede chipnummer krijgt, deze hangt namelijk vast aan de naam die eerder opgegeven is. Zo ook voor eventuele andere reutjes en teefjes. Ook wordt er door middel van een swab DNA afgenomen. Door middel van DNA wordt dan vastgesteld of de ouders ook werkelijk de ouders van deze pups zijn.

25. We dienen de pups welke bij ons worden geboren te registreren in een door de overheid aangewezen databank.
Zie hier: www.chipjedier.nl voor meer informatie hierover en voor de door de overheid aangewezen databanken. Je mag zelf kiezen in welke databank je wilt registreren. Wij kiezen altijd voor www.databankhonden.nl van de Raad van Beheer.
Elke pup die na 1 april 2013 is geboren moet gechipt zijn voor hij/zij 7 weken oud is en geregistreerd worden in een aangewezen databank voordat deze 8 weken oud is.

26. Met 8 weken worden ze nog een keer ontwormt weer met het moederdier en mogen ze naar hun nieuwe baasjes.

27. De pups worden met een koopovereenkomst verkocht.

28. De paspoorten worden volledig ingevuld en de juiste chipnummers worden aan de juiste paspoorten gekoppeld.

29. Klanten maken een afspraak voor de overdracht, de volgorde is van  de 1e klant mag als eerste uit komen zoeken enz. Het uitzoeken gebeurd pas als de pups helemaal klaar zijn om het nest te verlaten.

30. Klanten krijgen alvorens met de pup naar huis te vertrekken uitvoerige uitleg. Tevens krijgen ze een boekje mee, met daarin alle belangrijke informatie over de pup, zodat ze alle uitleg thuis nog eens rustig na kunnen lezen.

31. Klanten zijn in de gelegenheid om extra benodigdheden voor hun pup mee te nemen, zodat ze goed voorbereid thuis komen.

32. Dan hopen wij dat de nieuwe baasjes en hun pup een heel gelukkig en gezond leven te wachten staat.