Rasverenigingen

                    
Hoe zit dat nu met al die verenigingen c.q. clubs?

Ik zal proberen hier wat duidelijkheid in te scheppen.
Voor 1999 behartigde de De Nederlandse Vereniging voor Appenzeller en Grote Zwitserse Sennenhonden ook de belangen van de Entlebucher.
De naam was destijds dan ook: Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden.

In 1997/1998 zijn een aantal leden van de Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden begonnen met een start te maken voor de Entlebucher Sennenhonden Vereniging Nederland. (ESVN). Op 6 juni 1998 is dan ook de ESVN van start gegaan.

Hierna konden een aantal leden zich niet vinden bij de ESVN en zijn toen weer lid geworden van de Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden.
Ook zijn er leden overgestapt van de Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden naar de nieuwe vereniging de ESVN. (Dit gebeurde allemaal in 1998).
Veel (leden) geschuif tussen beide verenigingen.

Op 1 juli 1999 gaf de Raad van Beheer de Entlebucher Sennenhonden Vereniging Nederland (ESVN) een voorlopige toestemming voor een periode van maximaal 5 jaar om de belangen van de Entlebucher Sennenhonden te behartigen. Hierna heeft de ESVN de officiële toestemming van de Raad van Beheer gekregen om de belangen van de Entlebucher Sennenhond in Nederland te behartigen. De ESVN is op dat moment dan ook de enigste officiële, door de Raad van Beheer, erkende rasvereniging voor de Entlebucher.

Enige leden die zich destijds niet konden vinden binnen de nieuwe ESVN en teruggingen naar De Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden konden zich hier niet hervinden. Ze hebben toen een eigen club opgericht. De Entlebucher Sennenhonden club.

In 2010 heeft de NMA bepaald dat de Raad van Beheer meerdere rasverenigingen per ras moest toelaten.
Dit heeft geresulteerd in weer een officiële erkenning van een rasvereniging voor de Entlebucher Sennenhond.
Vanaf 4 november 2010 is de "oude vereniging" dus ook weer officieel vertegenwoordiger is van het ras geworden.

Zo komt het dus ook dat je nu in Nederland 3 "verenigingen" ziet die zich bezig houden met de Entlebucher Sennenhond.

1.  Entlebucher Sennenhonden Vereniging Nederland (ESVN) = Een officiële rasvereniging erkent door de Raad van Beheer. >> Klik hier om hun site te gaan
Deze vereniging bemiddelt puppy's, geeft een verenigingsblad uit, organiseert een karaktertest, een clubmatch, wandelingen en bijeenkomsten en heeft een fokadviescommissie.
Het is een officieel Entlebucher aanspraakpunt van de Raad van Beheer en andere internationale organisaties.
Het (voormalige) bestuur van de ESVN heeft op zaterdag 15 december 2012 in de algemene ledenvergadering de vereniging ESVN ontbonden.

2. De Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden.= Een officiële rasvereniging erkent door de Raad van Beheer.
(Voorheen erkent als rasvereniging voor ook de Entlebucher en sinds 4 november 2010 weer erkent als officiële vereniging). >> Klik hier om naar hun site te gaan
Omdat er een aantal leden lid bij deze vereniging zijn gebleven zijn hier dus begrijpelijkerwijs altijd Entlebucher activiteiten gebleven.
Zo kun je hier dus ook met een Entlebucher deelnemen aan bv. hun karakter test. Ook bemiddelen ze Entlebucher puppy's. Organiseren wandelingen en bijeenkomsten en hebben ook een fokadviescommissie. Het is een officieel Entlebucher aanspraakpunt van de Raad van Beheer en andere internationale organisaties.

3. De Entlebucher Sennenhondenclub (ontstaan uit een groep mensen die zich op dat moment niet wist te vinden bij voorgaande verenigingen).
Deze is op 1 januari 2000 van start gegaan. Dit is geen erkende vereniging, heeft geen statuten en is niet ingeschreven. >> Klik hier om naar hun site te gaan
Ook deze groep mensen bemiddelt puppy's, geeft een clubblad uit, heeft een eigen fokreglement opgesteld, en organiseert activiteiten.

Rasverenigingen; Het zullen er nooit minder worden eerder meer.
Dit is gelegen in het feit dat een ieder vindt dat deze het het beste doet, en de ander in hun ogen altijd wel iets niet goed doet.
Hun fokreglementen lijken tegenwoordig meer op het tegen elkaar opbieden; zet de ene 1 regeltje bij zet de volgende 2 regeltjes bij.
Ze denken door bv dat regeltje meer hierdoor bevoorrecht te zijn en daardoor elkaar te mogen aanvallen. (hun regels zijn immers strenger).

Deze strengere regels leggen ze zichzelf op, om te trachten zich te onderscheiden van de andere, maar helaas wel met het gevolg van verarming van de genenpool.
Uit onderzoek door universiteiten is helaas gebleken dat strengere selectie per definitie leidt tot een afname van genetische diversiteit!

Het lijkt wel, de ene meer als de andere, of ze altijd op zoek zijn naar dat ene foutje wat de ander maakt en natuurlijk vinden ze dat.
100% "goed" kan niemand dus er zal altijd een puntje te vinden zijn waar veel ophef over gemaakt kan worden.
Dit maakt dan ook dat ze nooit samen door één deur zullen kunnen en elkaar altijd zullen blijven bekritiseren. Tot hoog oplopende ruzies toe.
Dan valt er weer een vereniging om, deze staat weer op (met nieuwe mensen - hele goede bedoelingen - tot een ruziepunt), de vereniging valt weer om en zo gaat dit maar door.
Dit is al zolang als ik honden fok, ik weet niet beter.
Wel vindt ik dit jammer, maar het is helaas niet anders.

Zijn de honden van de ene vereniging beter als de honden van de andere vereniging?
Maakt niets uit. Allen gelijk.
Super combinaties (verervers) bestaan nu eenmaal niet, hebben nooit bestaan en zullen nooit bestaan.
En kijk je in het bestand wat de Entlebuchers over 10 generaties of meer laat zien, dan zul je zien dat het allemaal familie van elkaar is.

In Duitsland heb je maar 1 vereniging en deze geeft ook de stambomen uit.
Alle die zich om wat voor reden dan ook niet konden vinden in de officiële vereniging vindt je in de andere stamboeken.
Zijn dit dan geen echte rashonden? O jawel, net zo echt als die van ons.
Alleen zijn dit volgens het FCI geen echte rashonden meer. Dit noemen ze "look a likes".

Lidmaatschap; Ben je verplicht lid te zijn van de rasvereniging.
In vele landen wel, anders geen stamboom.
In Nederland gelukkig niet, en zijn ook zoals eerder voorgeschreven meerdere rasverenigingen toegestaan.
Hier is de monopolistische positie welke de rasvereniging had onderuit gehaald door de NMA.

Zijn wij lid van een rasvereniging: Nee
Kunnen wij lid worden van een rasvereniging: Nee, of we moeten er zelf één oprichten.
Waarom kunnen wij geen lid worden ?
Alle rasvereniging hebben in hun fokreglement staan dat alle honden uit liefhebberij en particuliere hobbyfokkerij geboren worden.
Wij hebben een UBN nummer. Dit wil zeggen dat wij zijn gemeld bij het Ministerie van Landbouw als zijnde een bedrijf.
Wanneer moet je een UBN nummer hebben? Als je in een kalenderjaar meer als 20 pups hebt.
Wij hebben dus ook met het Ministerie te maken.
En de regels van wetten, overheid gaan altijd boven de regels van het FCI en kunnen dus ook in landen van elkaar verschillen.


Ik hoop dat het nu wat duidelijker is.  Zwaaien/Waving