LEUK DAT U ONZE KENNEL EEN BEZOEKJE BRENGT .....
Van Foetus naar Pup

Geslachtsorganen teef

Geslachtsorganen teef
De ontwikkeling van een embryo, de groei van een pup en het dagelijks functioneren van het lijf worden tot stand gebracht door tal van ingewikkelde processen.

Van DNA tot eiwitten, celfuncties, interacties in weefsels, orgaanwerking...
Het biologische samenspel is zo gecompliceerd en ingenieus dat men zich af en toe wel moet afvragen:

                                    Hoe komt het;  dat het bijna altijd allemaal goed gaat ?

Het totale samenspel gaat zeker niet alleen maar goed op basis van een paar onderzoekjes.

Als het zo simpel was, was er geen zieke hond, geen niet goed aangelegde of geen hond met een aangeboren afwijking binnen de hondenpopulatie te vinden.

We moeten zelfs opletten dat het alleen maar baseren van combinaties op onderzoekjes niet leidt tot het creëren van nieuwe problemen. We verminderen onbewust de genetische variatie.




Week 1 (0 tot 7 dagen>

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.


De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo's zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

Wanneer de eicellen bevrucht zijn blijven zij vrij in de hoornen van de baarmoeder waar zij verschillende delingen ondergaan, voordat zij zich inplanten in het slijmvlies van de baarmoeder

1. Chorion (buitenste eivlies) met vlokken

2. Glad chorion

3. Allantois (embryonale urinebuis)

4. Amnion (binnenste eivlies)

Foetale vruchtvliezen
5. Navelblaas.

6. Rand van de placenta

7. Placenta van het endothelio-choriale type




Week 2 (8 tot 14 dagen)

In deze week hechten de embryo's zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo's gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.
Geslachtsorganen reu

Geslachtsorganen reu
1. Eierstok (ovarium)
2. Eileider
3. Baarmoederhoorn
4. Ligament (band) tussen de hoorns
5. Baarmoederlichaam
6 Baarmoederhals
7. Vagina (schede)
8. Plooien in de vagina
9. Urinebuis
10. Uitwendige opening van de urinebuis
11. Clitorisaroeve
12. Kleine voorhorsklieren
13. Voorhof van de vagina
14. Plaats van Hymen (maagdenvlies)
15. Blaas



Week 3 (15 tot 22 dagen)

Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus. Op de 18e zagen zijn embryonale blaasjes waarneembaar en op de 22e dag zichtbare embryo's.


Foutes Entlebucher 25 dagen oud

Week 4 (22 tot 28 dagen)

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo's zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Ronde de 28e dag is de hartslag waarneembaar.
Hieronder een foto van een embryo in week 4.

Entlebucher foutes 20 dagen

Week 5 (29 tot 35 dagen)

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken. De kop en romp worden gevormd, tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de pups gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.



Week 6 (36 tot 42 dagen)

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet (en de wervels) zijn zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus.







Week 7 (43 tot 49 dagen)

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto's. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst  de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.




1. Urineleider
2. Blaas
3. Ductus deferens (zaadleider)
4. Prostaat
5. Spier van de urinebuis
6. Bulbus van de penis (uiteinde van het zwellichaam)
7. Musculus ischio-cavernosus (spier van zitbeen naar zwellichaam)
8. Terugtrekkende spier
9. Binnenoppervlak van de voorhuid
10. Verlengd deel van de glans penis van de eikel (glans penis)
11. Uitwendige opening van de urinebuis


Week 8 (50 tot 56 dagen)

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.

Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud.

Entlebucher foutes


Week 9 (57 tot 63 dagen)

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud.

Entlebucher foetus


Tussen de 59e en 63e dag

Entlebucher dikke buik

Entlebucher zwanger

De teef is er klaar voor.
Zie de buik, hoe vol en de melkklieren zijn gezwollen.

Als het eindelijk zo ver is begint de teef heftig in de kraambak te krabben, met tussenpozen van het gaan liggen met het hoofd tussen de voorpoten, wachtend op het moment.

De geboorte van de pups

Op onderstaande foto is het bijna zover.
De staart gaat omhoog en de teef kijkt naar achteren.



Weldra zal er een pup geboren gaan worden.

Entlebucher pup in vlies

Daar is de pup.
Volledig in het vlies.

Entlebucher ontdoen van vlies

De teef begint de pup te likken en ontdoet deze van het vlies.
De ademhaling komt op gang.

Entlebucher navelstreng doorbijten

Als alles gezond is, is de teef in staat alles zelf te doen.
Hierboven bijt ze de navelstreng door.



Een gezonde pup gaat direct op zoek naar de tepels.



Even de verkeerde kant op.



Snel draaien naar de goede kant.

Entlebucher pup eten

En zie daar, tepel al gevonden en eten maar.



Moeder is in afwachting van de volgende pup.



Zie daar, drie kwartier later, twee pups.

Entlebucher pups geboren

Weer een klein uurtje later al drie pups.
Moeder in afwachting van weer een volgende pup.

En zo gaat het door tot alle pups geboren zullen zijn.
***



Alle raszuivere honden over een heel groot deel van de wereld zijn verenigd onder een organisatie.
.

Deze zijn gevestigd in België.
>>Klik hier om naar hun site te gaan.



De Raad van Beheer is aangesloten bij de wereldwijd overkoepelende organisatie Fédération Cynologique Internationale (F.C.I.) en de vertegenwoordiger voor Nederland.

Kennel van de Malpieheide®



Al weer bijna 30 jaar
fokker van een Sennenhond.

Contactinformatie



Ons adres:

Bergeijksedijk 2
5556 XJ Borkel en Schaft
gemeente Valkenswaard

Telefoon/fax: 040-2068572
b.g.g.: 06-55883341

www.malpieheide.nl
contact@malpieheide.nl

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag
van 10.30 uur tot 15.00 uur

Op zondag zijn wij gesloten.



De aan ons hangende nummers:

Bewijs van Vakbekwaamheid
No 5565

Kennel registratie Raad van Beheer
No 33842

De Gezondheidsdienst voor Dieren
UBN 2834229

Rijksdienst voor ondernemend Nederland
UBN 6354561

Aequor Erkend Leerbedrijf
Reg.nr.: 226 933

Dibevo, PVH, LICG
Sympathiserend meediscuserend betreffende Gezondheid en Welzijn dieren richting Overheid.

Kamer van Koophandel
17162902
BTW nummer: NL001699011B54

Elektronische post: contact@malpieheide.nl


Neem contact met ons op.

Helaas worden we in de coronatijd overvallen met vragen.

 

Niet altijd mogelijk om een antwoord te geven.

Send Message

Facebook en andere socials.


Social Media is niet meer weg te denken uit ons leven.

Natuurlijk zijn wij op deze media's ook aanwezig.